Allergie is een specifieke reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen die normaal niet schadelijk zijn (allergenen). “Allergie” is afgeleid van de Griekse woorden allos (veranderd, vreemd) en ergos (werking). Bij contact met een bepaalde vreemde stof treden bij sommige mensen vreemde reacties op. Je kunt een allergische reactie krijgen van voedselbestanddelen. Allergenen komen in contact met de huid en/of slijmvliezen (bijvoorbeeld van de ogen) of komen via de luchtwegen of met voedsel het lichaam binnen, waarna het immuunsysteem deze allergenen onschadelijk probeert te maken met een soms ‘overdreven’ allergische reactie. De klachten (loopneus, tranende ogen, jeuk, benauwdheid, astma, eczeem, diarree, concentratieverlies, verminderde leerprestaties, slaapproblemen) zijn niet afkomstig van het allergeen zelf, maar van de reactie van het immuunsysteem op het allergeen. Hooikoorts is een bekend voorbeeld.
Heb ik een voedselallergie?
Heb je het vermoeden dat je een voedselallergie hebt? Mogelijk merk je dat je steeds bepaalde klachten krijgt wanneer je bepaald voedsel hebt gegeten. Dit hoeft echter niet altijd een voedselallergie te zijn. Er zijn ook voedingsmiddelen die een niet-allergische reactie geven. Daarom raad ik je aan naar de huisarts te gaan bij herhaalde klachten.
Zo mogelijk zal de arts ook een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Nadat de arts alle nodige informatie heeft verzameld, kan hij besluiten dat verder allergologisch onderzoek nodig is. Dit onderzoek kan het beste worden uitgevoerd door een specialist van een ziekenhuis, die ervaring heeft met voedselallergie.
Behandeling voedselallergie?
Bij de behandeling van voedselallergie is altijd een dieet nodig. Hierbij worden de voedingsmiddelen uit de voeding geschrapt waarop je reageert. Dat is vaak moeilijk. En er blijft nog een geringe kans op contact met het voedsel allergeen. Daarom kunnen medicijnen nodig zijn. Ook kunnen medicijnen en aanvullende behandeling nodig zijn om tegelijkertijd aanwezige andere allergische klachten tegen te gaan.
Er bestaat geen wondermethode om je maaltijden te plannen. Stem jouw aanpak af op je eigen voorkeuren en kookvaardigheden, planning en doelen. Een gezond weekmenu zorgt ervoor dat jij je eetbuien onder controle krijgt. Laat...
In dit artikel ga ik dieper in op de feiten over cholesterol. Wat zegt de wetenschap hierover. En welke voeding kun je het beste nemen om je cholesterol op niveau te houden.
Wat is cholesterol
Cholesterol is...
Vermoeidheid kan ontstaan door vitaminetekort
Hoe kun je vermoeid worden door vitamine tekort? Vitamines zijn voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Vitaminen zijn nodig voor een de groei, ontwikkeling en om...