Feiten over cholesterol, voeding & wetenschap

In dit artikel ga ik dieper in op de feiten over cholesterol. Wat zegt de wetenschap hierover. En welke voeding kun je het beste nemen om je cholesterol op niveau te houden.

Wat is cholesterol

Cholesterol is een vetachtige stof die deel uitmaakt van de cellen van uw lichaam. Cholesterol helpt bij het maken van vitamine D, gal en bepaalde hormonen. Als u een hoog cholesterolgehalte heeft, loopt u een hoger risico op hartaandoeningen.

Waar komt cholesterol vandaan?

Cholesterol wordt in uw lever aangemaakt.
Uw lichaam maakt van nature cholesterol aan in uw lever. Dit wordt ‘cholesterol in het bloed’ genoemd, omdat het de cholesterol is die in uw bloed circuleert.
Cholesterol komt uit voedsel.
Cholesterol kan afkomstig zijn van het voedsel dat u eet. Dit wordt “dieetcholesterol” genoemd en wordt aangetroffen in dierlijk voedsel zoals vlees, gevogelte, melkproducten, eieren, vis en zeevruchten. Nadat u heeft gegeten, circuleert cholesterol in uw bloed in uw bloed en wordt het opgeslagen in uw lever.
Wat zijn de twee soorten cholesterol?
Hoe krijg je een hoog cholesterolgehalte?
De volgende risicofactoren kunnen een hoog cholesterolgehalte veroorzaken:
Krijgt u een hoog cholesterolgehalte door te veel cholesterol uit voedsel te eten?

Nee. De meeste mensen hoeven niet te tellen hoeveel cholesterol ze per dag binnenkrijgen. De hoeveelheid cholesterol die u via de voeding binnenkrijgt, heeft doorgaans weinig invloed op uw bloedcholesterol. Als u diabetes of een hartaandoening heeft, bespreek dan met een diëtist hoeveel cholesterol in de voeding geschikt voor u is. Lees daarom onderstaande tekst over hoe u een hoog cholesterolgehalte in u bloed kan voorkomen.

Wat kan ik doen om een ​​hoog cholesterolgehalte te voorkomen of te verlagen?
 1. Kies voedingsmiddelen die minder verzadigd vet bevatten. Dus mager vlees, gevogelte zonder vel, magere melk en zuivelproducten, vis en peulvruchten.
 2. Lees etiketten. Vermijd voedingsmiddelen die zijn gemaakt met transvet. Voorbeelden zijn onder meer gefrituurd voedsel, chips, donuts, crackers, harde margarines en gebakken goederen.

  Hoge cholesterol
  Hoge cholesterol
 3. Verhoog uw inname van voedsel dat onverzadigd vet bevat, zoals koolzaad of olijfolie, avocado, zalm en forel, en ongezouten noten en zaden.
 4. Zorg ervoor dat u voldoende oplosbare vezels binnenkrijgt. Gebruik 25 gram vezels per dag. Kies daarom voor volkoren brood en volkoren ontbijtgranen. Maar ook haver, haverzemelen, psyllium, bonen, erwten, linzen, aubergine en okra. Eet groente en fruit met de schillen.
 5. Neem soja-eiwit op in uw dieet. Streef naar minimaal 20 g/dag. Denk hierbij aan  sojadranken, tofu en tempeh en plantaardige eiwitten.
 6. Eet vijf of meer keer per week een handvol (1/4 kopje) ongezouten noten en zaden. Pompoen, zonnebloem, sesam, amandelen, walnoten en pistachenoten. Je kunt dit bijvoorbeeld aan je salade of een hoofdgerecht toevoegen.
 7. Kies voedingsmiddelen die plantensterolen bevatten. Zoals volle granen, noten, groenten en fruit. Zoek op verpakt voedsel naar het etiket met fytosterol, plantensterol of sterolesters.
Een gezonde levensstijl kan u ook helpen een hoog cholesterolgehalte te voorkomen of te verlagen:
 • Houd daarom u gewicht in balans. Door overtollig gewicht te verliezen, vooral rond uw middel, verhoogt u uw HDL-cholesterol en verlaagt u dus uw LDL-cholesterol.
 • Fysiek actief zijn. Regelmatige lichaamsbeweging verbetert het HDL-cholesterol. Daarom is het belangrijk om de lichamelijke activiteit te verhogen. Probeer dus actiever te worden.
 • Stoppen met roken. Studies hebben aangetoond dat stoppen met roken het HDL-cholesterol kan verhogen. Daarom is het belangrijk om te stoppen.
Conclusie over cholesterol
Als u diabetes of een hartaandoening heeft, overleg dan met uw arts en/of diëtist over cholesterol in de voeding. En iedereen kan zijn bloedcholesterol onder controle houden door gezonde keuzes te maken met minder verzadigde vetten en transvetten en meer groenten, fruit, mager vlees, vezelrijke volkoren granen, peulvruchten, soja, noten en zaden. Voor antwoorden op jou vragen over de feiten van cholesterol en voeding & wetenschap, kun je mij bellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.