Allergie is een specifieke reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen die normaal niet schadelijk zijn (allergenen). “Allergie” is afgeleid van de Griekse woorden allos (veranderd, vreemd) en ergos (werking). Bij contact met een bepaalde vreemde stof treden bij sommige mensen vreemde reacties op. Je kunt een allergische reactie krijgen van voedselbestanddelen. Allergenen komen in contact met de huid en/of slijmvliezen (bijvoorbeeld van de ogen) of komen 

via de luchtwegen of met voedsel het lichaam binnen, waarna het immuunsysteem deze allergenen onschadelijk probeert te maken met een soms ‘overdreven’ allergische reactie. De klachten (loopneus, tranende ogen, jeuk, benauwdheid, astma, eczeem, diarree, concentratieverlies, verminderde leerprestaties, slaapproblemen) zijn niet afkomstig van het allergeen zelf, maar van de reactie van het immuunsysteem op het allergeen. Hooikoorts is een bekend voorbeeld.

Melk
Melk
Ei
Ei
Noten
Noten
Pinda
Pinda
Tarwe
Tarwe
Vis
Vis
Weekdieren
Weekdieren
Schaaldieren
Schaaldieren
Sulfiet
Sulfiet
Soja
Soja
Lactose
Lactose
Sesam
Sesam
Gluten
Gluten
Mosterd
Mosterd
Overige allergenen
Overige allergenen
Vragen
Vragen

Heb je vragen over allergieën of wil je weten of je een allergie hebt. Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op. 

Misschien heb je geen allergie maar een intolerantie. Klik dan op deze link of neem eveneens  contact met mij op. 

Vragen
Vragen

Heb je het vermoeden dat je een voedselallergie hebt?  Mogelijk merk je dat je steeds bepaalde klachten krijgt wanneer je bepaald voedsel hebt gegeten. Dit hoeft echter niet altijd een voedselallergie te zijn. Er zijn ook voedingsmiddelen die een niet-allergische reactie geven. Daarom raad ik je aan naar de huisarts te gaan bij herhaalde klachten.

Zo mogelijk zal de arts ook een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Nadat de arts alle nodige informatie heeft verzameld, kan hij besluiten dat verder allergologisch onderzoek nodig is. Dit onderzoek kan het beste worden uitgevoerd door een specialist van een ziekenhuis, die ervaring heeft met voedselallergie.

Bij de behandeling van voedselallergie is altijd een dieet nodig. Hierbij worden de voedingsmiddelen uit de voeding geschrapt waarop je reageert. Dat is vaak moeilijk. En er blijft nog een geringe kans op contact met het voedselallergeen. Daarom kunnen medicijnen nodig zijn. Ook kunnen medicijnen en aanvullende behandeling nodig zijn om tegelijkertijd aanwezige andere allergische klachten tegen te gaan. Klik op deze link om je kennis over voeding en medicatie te vergroten. 

Heb je naast een voedselallergie  ook overgewicht? Dan is het verstandig om af te vallen.

Lees ook onze artikelen

Vermoeidheid door vitaminetekort

Vermoeidheid door vitaminetekort

Vermoeidheid door vitaminetekort Vermoeidheid kan ontstaan door vitaminetekort Hoe kun je vermoeid worden door vitamine tekort?Vitamines zijn voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten

Lees verder »
avocado hart

De gezondheidsvoordelen van avocado olie

De gezondheidsvoordelen van avocado olie wetenschap-gezondheid-avocado-olie Botanisch Botanisch gezien is avocado een vrucht en valt hij dus onder de fruitsoorten. Toch rekenen we avocado tot de groenten, omdat we hem vaak

Lees verder »
PCOS en gezonde voeding

PCOS en gezonde voeding

PCOS en gezonde voeding Vraag je diëtist naar PCOS en gezonde voeding. Polycysteus ovariumsyndroom is een aandoening die hormonale onevenwichtigheden en problemen met het metabolisme

Lees verder »
Welkom bij diëtistenpraktijk Noord

Feiten over cholesterol

Feiten over cholesterol, voeding & wetenschap In dit artikel ga ik dieper in op de feiten over cholesterol. Wat zegt de wetenschap hierover. En welke

Lees verder »