Wat is een allergie?

Allergie is een specifieke reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen die normaal niet schadelijk zijn (allergenen). “Allergie” is afgeleid van de Griekse woorden allos (veranderd, vreemd) en ergos (werking). Bij contact met een bepaalde vreemde stof treden bij sommige mensen vreemde reacties op. Je kunt een allergische reactie krijgen van voedselbestanddelen. Allergenen komen in contact met de huid en/of slijmvliezen (bijvoorbeeld van de ogen) of komen

via de luchtwegen of met voedsel het lichaam binnen, waarna het immuunsysteem deze allergenen onschadelijk probeert te maken met een soms ‘overdreven’ allergische reactie. De klachten (loopneus, tranende ogen, jeuk, benauwdheid, astma, eczeem, diarree, concentratieverlies, verminderde leerprestaties, slaapproblemen) zijn niet afkomstig van het allergeen zelf, maar van de reactie van het immuunsysteem op het allergeen. Hooikoorts is een bekend voorbeeld.


Melk
Melk

Ei
Ei

Noten
Noten

Pinda
Pinda

Tarwe
Tarwe

Vis
Vis

Weekdieren
Weekdieren

Schaaldieren
Schaaldieren

Sulfiet
Sulfiet

Soja
Soja

Lactose
Lactose

Sesam
Sesam

Gluten
Gluten

Mosterd
Mosterd

Overige allergenen
Overige allergenen

Vragen
Vragen

Heb je vragen over allergieën of wil je weten of je een allergie hebt. Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Misschien heb je geen allergie maar een intolerantie. Klik dan op deze link of neem eveneens  contact met mij op.


Vragen
Vragen

Heb ik een voedselallergie?

Heb je het vermoeden dat je een voedselallergie hebt?  Mogelijk merk je dat je steeds bepaalde klachten krijgt wanneer je bepaald voedsel hebt gegeten. Dit hoeft echter niet altijd een voedselallergie te zijn. Er zijn ook voedingsmiddelen die een niet-allergische reactie geven. Daarom raad ik je aan naar de huisarts te gaan bij herhaalde klachten.

Zo mogelijk zal de arts ook een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Nadat de arts alle nodige informatie heeft verzameld, kan hij besluiten dat verder allergologisch onderzoek nodig is. Dit onderzoek kan het beste worden uitgevoerd door een specialist van een ziekenhuis, die ervaring heeft met voedselallergie.

Behandeling voedselallergie?

Bij de behandeling van voedselallergie is altijd een dieet nodig. Hierbij worden de voedingsmiddelen uit de voeding geschrapt waarop je reageert. Dat is vaak moeilijk. En er blijft nog een geringe kans op contact met het voedselallergeen. Daarom kunnen medicijnen nodig zijn. Ook kunnen medicijnen en aanvullende behandeling nodig zijn om tegelijkertijd aanwezige andere allergische klachten tegen te gaan. Klik op deze link om je kennis over voeding en medicatie te vergroten.


Maak een afspraak

Voedselallergie en overgewicht

Heb je naast een voedselallergie  ook overgewicht? Dan is het verstandig om af te vallen.


Lees verder over afvallen

Lees ook onze artikelen