Voedselintolerantie

Behandeling bij voedingsintolerantie

Wat is een voedingsintolerantie? Een voedselintolerantie of voedingsintolerantie wordt vaak verward met een voedselallergie. Bij een voedselintolerantie is het immuunsysteem niet betrokken en bij een allergie wel.

De darmen reageren bij een voedselintolerantie op bepaalde voedingsmiddelen. Dit komt doordat er een bepaald enzym mist. Dat is de reden dat de  darmen de voedingsmiddelen niet kunnen verdragen of opnemen. Om die reden kan een voedselintolerantie verschillende lichamelijke gevolgen hebben.

 

Reactie op voeding

Je hebt een bepaalde inname van een voedingsproduct nodig om een reactie uit te lokken bij een voedselintolerantie. Deze reactie heet een grenswaarde of tolerantiegrens. Deze grens verschilt per persoon.

 

Klachten

Doordat je een bepaalde hoeveelheid binnen moet krijgen, uiten de klachten zich  langzaam. Ze lijken om de klachten van een voedselallergie maar zijn minder ernstig. Een intolerantie geeft vage en onduidelijke klachten. Deze klachten kunnen zich uiten via de luchtwegen, de huid, de maag en darmen, de hersenen of het hart.

Lees hieronder de volgende lichamelijke reacties. 

Klachten aan de luchtwegen zijn vaak verkoudheidsklachten, jeukende neus kortademig, hoesten, piepende adem, pijn op de borst, benauwd, vernauwde keel, hese stem, waterige ogen.

Bij de huid uiten de klachten zich door middel van uitgebreide roodheid of uitslag over het hele lichaam, jeuk en/of zwelling van tong en/of lippen genaamd (Orale-allergiesyndroom/OAS). 

Een uiting van maag en darmen klachten zijn pijn, buikkrampen, braken, diarree, slikproblemen en/of misselijkheid.

Klachten die zich uiten via de hersenen zijn bijvoorbeeld angst, hoofdpijn en/of een metaalsmaak in de mond.

Bij het hart kun je denken aan  klachten als een  zwakke pols, duizeligheid, verwardheid, bleke of blauwe huid, shock en/of bewusteloosheid.

 

Hierbij de meest voorkomende intoleranties

  • Melk- en melkproducten
  • Tarwe en Gluten
  • Peulvruchten/ pinda
  • Eieren
  • Gist
  • Frutose
  • Histamine
  • kleurstoffen in voeding

 

Behandeling voedselintolerantie

Voor de behandeling van een voedselintolerantie starten we met een eliminatiedieet. Daarna herintroduceren we de voedingsmiddelen. Zo wordt de grenswaarde bepaald. Deze test heet een provocatie test. 

Deze test hoef je gelukkig niet alleen te doen, daarbij kan ik jou helpen. Neem vrijblijvend contact met mij op. 

Heb je naast een te hoge bloeddruk ook overgewicht? Dan is het verstandig om af te vallen.

Lees ook onze artikelen

Vermoeidheid door vitaminetekort

Vermoeidheid door vitaminetekort

Vermoeidheid door vitaminetekort Vermoeidheid kan ontstaan door vitaminetekort Hoe kun je vermoeid worden door vitamine tekort?Vitamines zijn voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten

Lees verder »
avocado hart

De gezondheidsvoordelen van avocado olie

De gezondheidsvoordelen van avocado olie wetenschap-gezondheid-avocado-olie Botanisch Botanisch gezien is avocado een vrucht en valt hij dus onder de fruitsoorten. Toch rekenen we avocado tot de groenten, omdat we hem vaak

Lees verder »
PCOS en gezonde voeding

PCOS en gezonde voeding

PCOS en gezonde voeding Vraag je diëtist naar PCOS en gezonde voeding. Polycysteus ovariumsyndroom is een aandoening die hormonale onevenwichtigheden en problemen met het metabolisme

Lees verder »
Welkom bij diëtistenpraktijk Noord

Feiten over cholesterol

Feiten over cholesterol, voeding & wetenschap In dit artikel ga ik dieper in op de feiten over cholesterol. Wat zegt de wetenschap hierover. En welke

Lees verder »
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn