Voedselintolerantie

Behandeling bij voedingsintolerantie

Wat is een voedingsintolerantie? Een voedselintolerantie of voedingsintolerantie wordt vaak verward met een voedselallergie. Bij een voedselintolerantie is het immuunsysteem niet betrokken en bij een allergie wel.

De darmen reageren bij een voedselintolerantie op bepaalde voedingsmiddelen. Dit komt doordat er een bepaald enzym mist. Dat is de reden dat de  darmen de voedingsmiddelen niet kunnen verdragen of opnemen. Om die reden kan een voedselintolerantie verschillende lichamelijke gevolgen hebben.

Reactie op voeding

Je hebt een bepaalde inname van een voedingsproduct nodig om een reactie uit te lokken bij een voedselintolerantie. Deze reactie heet een grenswaarde of tolerantiegrens. Deze grens verschilt per persoon.

Klachten

Doordat je een bepaalde hoeveelheid binnen moet krijgen, uiten de klachten zich  langzaam. Ze lijken om de klachten van een voedselallergie maar zijn minder ernstig. Een intolerantie geeft vage en onduidelijke klachten. Deze klachten kunnen zich uiten via de luchtwegen, de huid, de maag en darmen, de hersenen of het hart.

Lees hieronder de volgende lichamelijke reacties.

Klachten aan de luchtwegen zijn vaak verkoudheidsklachten, jeukende neus kortademig, hoesten, piepende adem, pijn op de borst, benauwd, vernauwde keel, hese stem, waterige ogen.

Bij de huid uiten de klachten zich door middel van uitgebreide roodheid of uitslag over het hele lichaam, jeuk en/of zwelling van tong en/of lippen genaamd (Orale-allergiesyndroom/OAS).

Een uiting van maag en darmen klachten zijn pijn, buikkrampen, braken, diarree, slikproblemen en/of misselijkheid.

Klachten die zich uiten via de hersenen zijn bijvoorbeeld angst, hoofdpijn en/of een metaalsmaak in de mond.

Bij het hart kun je denken aan  klachten als een  zwakke pols, duizeligheid, verwardheid, bleke of blauwe huid, shock en/of bewusteloosheid.

Hierbij de meest voorkomende intoleranties

Behandeling voedselintolerantie

Voor de behandeling van een voedselintolerantie starten we met een eliminatiedieet. Daarna herintroduceren we de voedingsmiddelen. Zo wordt de grenswaarde bepaald. Deze test heet een provocatie test.

Deze test hoef je gelukkig niet alleen te doen, daarbij kan ik jou helpen. Neem vrijblijvend contact met mij op.


Maak een afspraak

Lees hier verder over een hoge bloeddruk en overgewicht

Heb je naast een te hoge bloeddruk ook overgewicht? Dan is het verstandig om af te vallen.


Lees verder over afvallen

Lees ook onze artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn