Behandeling prikkelbare darm

Behandeling bij prikkelbare darm syndroom

Wat is betekent PDS? Dit is een afkorting van Prikkelbare Darm Syndroom. Het wordt ook wel een spastische darm of Irritable Bowel Syndroom (IBS) genoemd. 

Wat voor klachten hebben mensen met PDS? Als je PDS hebt dan heb je regelmatig buik- en ontlastingsklachten. Denk hierbij aan pijn of wisselende plekken op je buik. De functie van de dikke darm is verstoord. Maar ook andere klachten kunnen voorkomen. 

 

Welke klachten heb ik bij het prikkelbare darm syndroom

Als je een prikkelbare darm hebt dan kun je de volgende klachten hierbij ervaren. Herken je of ervaar je veel van de onderstaande klachten. Ga dan voor een goede diagnose eerst naar jouw huisarts toe en vervolgens naar een diëtist. 

Maar ook andere klachten kunnen voorkomenDaarnaast kun je ook andere klachten ervaren zoals:

Het kan zijn dat je een langere periode weinig klachten ervaart. En na een tijdje kunnen de klachten weer verschijnen. 

Wat kun je zelf doen aan de prikkelbare darm?

Als je je zorgen maakt over jouw klachten, dan is het goed om hierover te praten. Neem vrijblijvend contact met mij op want ongerustheid kan ervoor zorgen dat jouw klachten verergeren. De klachten en de zorgen kunnen elkaar versterken. 

Behandeling van de diëtist bij PBS

Tijdens de behandeling van de prikkelbare darm gaan we aan de slag met het FODMaP dieet. Het FODMaP dieet kan er voor zorgen dat je volledig herstelt van jouw klachten. Het is belangrijk dat je niet zelfstandig dit dieet gaat uitproberen.  Doe dit altijd onder behandeling van een diëtist uitvoert. De reden hiervan is dat je dan geen voedingstekorten krijgt. Door voedingstekorten kan je weerstand achteruit gaan.

Ik ben gespecialiseerd in het FODMaP dieet en weet precies welke stappen nodig zijn om jou zoveel mogelijk hierbij te helpen. Uit onderzoeken blijkt dat bij ongeveer 75% van de PDS-patiënten de klachten verminderen door dit dieet. FODMaP staat voor “Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden and Polyolen”. Deze groepen voedingsmiddelen kunnen prikkelbare darm syndroom klachten geven. 


Maak een afspraak

Meer weten lees de volgende artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn