Behandeling bij overgewicht

Behandeling bij overgewicht

Wat betekent overgewicht

Overgewicht betekent dat je lichaamsgewicht hoger is in verhouding tot jouw lichaamslengte en dat is niet gezond voor je. Meestal is overgewicht een gevolg van een geleidelijke toename van vetweefsel. Dit komt doordat de hoeveelheid energie die je uit de voeding die je eet en drinkt hoger is dan dat je lichaam verbrandt. 

Verschillende oorzaken

Voor het veroorzaken van overgewicht kan er sprake zijn van verschillende factoren waarmee je te maken hebt. Door deze factoren is het bijvoorbeeld moeilijker om af te vallen of op gewicht te blijven. Je kunt hierbij denken aan een obesogene omgeving, individuele oorzaken en genetische invloeden. Een obesogene omgeving is een omgeving die jou stimuleert om veel te eten en daarbij weinig te bewegen. 

Als er sprake is van individuele oorzaken kun je bijvoorbeeld denken aan het volgende. Het eten van te grote porties en tussendoortjes. En teveel voeding met een hoge energiedichtheid. Hierbij kun je denken aan snoep, chips, pizza, patat etc. Maar ook de suikerhoudende frisdranken en alcohol hebben een hoge energiedichtheid. Denk bijvoorbeeld aan cola en sappen.

Als je teveel afleiding hebt tijdens het eten kan het zijn dat je meer eet. Bijvoorbeeld tijdens het televisie kijken. Doordat je minder beweegt en niet sport kun je ook sneller aankomen in gewicht. Maar ook een verandering in persoonlijke sfeer, denk aan samenwonen, kinderen krijgen, werkeloosheid of pensionering kunnen allemaal van invloed zijn op je gewicht. Daarnaast kan het stoppen met roken van invloed zijn. Of willen de zwangerschapskilo’s er niet meer af na de bevalling. 

Tevens kunnen medicatie van invloed zijn op je gewicht zonder dat jij dit weet. Of speelt er op mentaal vlak veel, denk hierbij aan onverwerkte ervaringen, slecht slapen of een trauma. Deze mentale problemen kunnen er ook voor zorgen dat je last krijgt van eetbuien. Uit een aantal wetenschappelijke artikelen wordt een relatie gelegd met depressie (klachten) en overgewicht. Vermoedelijk komt dit voort uit een vitamine en mineralen tekort. 

Overgewicht en de gezondheidsrisico's

Wanneer je overgewicht of obesitas hebt, dan heb je een verhoogd risico op diabetes type 2 (suikerziekte), hoge bloeddruk, beroerte, verminderde vruchtbaarheid, galstenen, osteoporose, hart- en vaatziekten, rug- en gewrichtsklachten, slaapapneu en bepaalde soorten kanker.

Heb jij overgewicht of obesitas en Heb je het idee dat je sociale leven hieronder lijdt? wil je lekkerder in je vel zitten? Je fitter voelen? meer energie hebben? Dat kan! 

Overgewicht en de behandeling van de diëtist

Een behandeling bij overgewicht begint bij jezelf. Neem aktie en zoek een bij jou passende begeleiding. Door middel van een uitgebreide analyse ga ik onderzoeken waar jou overgewicht vandaan komt. We beginnen met een online formulier, gevolgd door een intake gesprek van een uur. In dit gesprek wordt de voedingsinname besproken maar ook de andere factoren. Daarnaast stellen we samen een doel op en worden er gegevens verzameld zodat we een nulmeting hebben. Dit wordt het uitgangspunt voor een uitgebreid en onderbouwd persoonlijk voedingsplan. 

Met dit voedingsplan ga jij aan de slag. Je bent niet alleen want ik ga jou helpen. Qua motivatie maar ook inzicht geven in waarom het soms niet lukt. En wat je dan wel kunt doen. Je krijgt dus een zet praktische handvatten. 

Een verandering in gewicht begint bij jou! Heb je nog vragen of wil je vrijblijvend contact met mij hebben dat kan. Klik hieronder op de “maak een afspraak” knop 

Bekijk ook onze voedingsblog

Vermoeidheid door vitaminetekort

Vermoeidheid door vitaminetekort

Vermoeidheid door vitaminetekort Vermoeidheid kan ontstaan door vitaminetekort Hoe kun je vermoeid worden door vitamine tekort?Vitamines zijn voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten

Lees verder »
avocado hart

De gezondheidsvoordelen van avocado olie

De gezondheidsvoordelen van avocado olie wetenschap-gezondheid-avocado-olie Botanisch Botanisch gezien is avocado een vrucht en valt hij dus onder de fruitsoorten. Toch rekenen we avocado tot de groenten, omdat we hem vaak

Lees verder »
PCOS en gezonde voeding

PCOS en gezonde voeding

PCOS en gezonde voeding Vraag je diëtist naar PCOS en gezonde voeding. Polycysteus ovariumsyndroom is een aandoening die hormonale onevenwichtigheden en problemen met het metabolisme

Lees verder »
Welkom bij diëtistenpraktijk Noord

Feiten over cholesterol

Feiten over cholesterol, voeding & wetenschap In dit artikel ga ik dieper in op de feiten over cholesterol. Wat zegt de wetenschap hierover. En welke

Lees verder »