Menopauze

Wat betekent het woord menopauze?

Met de menopauze wordt ook wel de  laatste menstruatie van een vrouw bedoeld. In deze fase of overgang houden de eierstokken geleidelijk aan op het vrouwelijke oestrogeen aan te maken. Tegenwoordig zijn er veel onderzoeken naar de klachten en behandeling van de menopauze. 

 

Je bent niet alleen 

In Nederland zijn er ongeveer 1,8 miljoen vrouwen die in de menopauze zitten. Het grootste gedeelte hiervan, ongeveer 82 procent ervaart klachten. Doordat deze klachten soms zo erg zijn kan dit een belemmering zijn op het dagelijks functioneren.

Ook is het zo dat op lange termijn de menopauze gezondheidsrisico’s met zich mee brengt. Hierbij kun je denken aan  aan osteoporose, maar ook het aankomen in gewicht komt veel voor. 

Gemiddeld genomen komen de meeste vrouwen tussen hun 45e en 55e levensjaar in de menopauze terecht. Menopauze klachten kunnen heel goed verholpen worden door aanpassingen in de voeding en leefstijl.

Over het algemeen genomen is het vaak voor een huisarts geen reden om een doorverwijzing te geven. Het kan zijn dat de huisarts nog geen ervaring heeft met de invloed van gezonde voeding op de menopauzale klachten. Je kunt ook bij mij terecht zonder doorverwijzing. 

 

In gewicht aankomen

Doordat de oestrogenen dalen, gaat het lichaam over op vetopslag. Daardoor kom je aan in gewicht. Helaas op plaatsen op je lichaam waar je dit niet wilt. Denk bijvoorbeeld aan je buik en rond je middel. Het gevolg van teveel buikvet, met een chick woord ook wel visceraal vet genoemd, is niet goed. Naast dat je hier niet direct gelukkig van wordt is een teveel aan visceraal vet een oorzaak van een verhoogt risico op hart- en vaat aandoeningen.

Door een aangepast dieet te volgen kom je minder snel aan in gewicht. Daarnaast kun je doordat je een gezond voedingspatroon volgt een vermindering van de klachten ervaren. Graag help ik jou om een gezond voedingspatroon te vinden dat bij je past. 

 

Spiermassa

Doordat je lichaam ouder wordt, maakt het minder spiermassa aan. Doordat je minder spiermassa hebt verbrandt je in rust minder energie. Dus hoe meer spiermassa hoe groter de verbranding. Door een vermindering van de spiermassa gaat de stofwisseling minder energie verbruiken. Dit zorgt er ook voor dat je in gewicht toeneemt. 

Schildklier

behandeling bij schildklier

De schildklier is een orgaan in je keel die de snelheid van de stofwisseling reguleert. Het is mogelijk dat de schildklier tijdens de menopauze minder goed werkt. Dit komt door de schommelingen van oestrogenen en progesteron. Dit heeft ook tot gevolg dat je sneller aankomt in gewicht. 

 

Slapen

Slaaptekort heeft invloed op je gewicht. Vrouwen die in de menopauze last hebben van slaapproblemen kunnen hierdoor wat zwaarder worden. Dit kan komen doordat er te weinig groeihormoon wordt aangemaakt. 

 

Stress

Sommige vrouwen ervaren de menopauze als een stressvolle periode. Doordat je stress ervaart wordt de productie van cortisol verhoogd. Ook dit kan ervoor zorgen dat je gewicht toeneemt. 

 

Gezond gewicht

Een gezond gewicht is tijdens en na de menopauze extra belangrijk. Het zorgt er namelijk voor dat je minder risico loopt op ziekten en daarnaast voel je je ook beter.  Ik help je graag met het behouden of bereiken van een gezond gewicht. 

 

Behandeling bij menopauze

Een gezond voedingspatroon met vitamines en mineralen en een gezonde levensstijl is de basis voor een gezonde hormoonhuishouding en vermindering van de overgangsklachten. Naast gezonde voeding helpt het ook om regelmatig te bewegen.

Heb je vragen over de menopauze, dan kun je vrijblijvend contact met mij opnemen.  

Heb je naast een te hoge bloeddruk ook overgewicht? Dan is het verstandig om af te vallen.

Lees hier verder

Vermoeidheid door vitaminetekort

Vermoeidheid door vitaminetekort

Vermoeidheid door vitaminetekort Vermoeidheid kan ontstaan door vitaminetekort Hoe kun je vermoeid worden door vitamine tekort?Vitamines zijn voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten

Lees verder »
avocado hart

De gezondheidsvoordelen van avocado olie

De gezondheidsvoordelen van avocado olie wetenschap-gezondheid-avocado-olie Botanisch Botanisch gezien is avocado een vrucht en valt hij dus onder de fruitsoorten. Toch rekenen we avocado tot de groenten, omdat we hem vaak

Lees verder »
PCOS en gezonde voeding

PCOS en gezonde voeding

PCOS en gezonde voeding Vraag je diëtist naar PCOS en gezonde voeding. Polycysteus ovariumsyndroom is een aandoening die hormonale onevenwichtigheden en problemen met het metabolisme

Lees verder »
Welkom bij diëtistenpraktijk Noord

Feiten over cholesterol

Feiten over cholesterol, voeding & wetenschap In dit artikel ga ik dieper in op de feiten over cholesterol. Wat zegt de wetenschap hierover. En welke

Lees verder »
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn