Behandeling bij diabetes 

Behandeling bij diabetes

 

Uitleg en behandeling

Diabetes wordt ook wel eens suikerziekte genoemd. Er zijn twee soorten diabetes. De eerste is diabetes type 1. Deze vorm van diabetes uit zich vaak op jonge leeftijd. Bij type 1 diabetes wordt vaak insuline gespoten. 

Diabetes type 2 is de tweede soort. In de volksmond ook wel ouderdomsdiabetes genoemd. Welke medicatie je nodig hebt, hangt af van de hoeveelheid suiker in je bloed. Naast het volgen van een dieet wordt er ook gebruik gemaakt van tabletten en soms insuline.

 

Lichamelijk 

Als we eten wordt de voeding, de suiker en zetmeel vanaf de mond al omgezet in glucose. Daarna neemt de maag het verteringsproces over en uiteindelijk komen de kleine glucosedeeltjes in de darmen terecht. Glucosedeeltjes zijn zo klein dat ze via de darmwand naar de bloedbaan kunnen gaan. 

Ons lichaam gebruikt de glucosedeeltjes als bron van energie. De glucose gaat naar de lichaamscellen toe om ze te voorzien van energie. Je kunt hierbij denken aan spiercellen, hersencellen of orgaancellen. In deze cellen zit een klein fabriekje (de mitochondriën) die de glucose omzet in energie. Glucose kan niet de cel in zonder sleutel en blijft dus vrij in het bloed zweven. De sleutel is de insuline. 

 

Insuline

Insuline wordt gemaakt door de alvleesklier. Insuline is dus de sleutel van de cel om de deur te openen voor glucose. Dit betekent dus dat er zonder insuline geen glucose naar de lichaamscel kan gaan. Daardoor krijgt de cel geen glucose en dus geen energie. 

Nu is het zo dat bij diabetes mellitus type 2 de cellen minder gevoelig zijn voor de insuline. Daardoor wordt er te weinig insuline aangemaakt. Het gevolg is dat de glucose de lichaamscel niet in kan. Doordat de glucose de cel niet in kan, kan de cel de glucose niet omzetten in energie. Uiteindelijk blijft  de glucose in het bloed rond zweven. En hierdoor stijgt de glucose in het bloed.  

 

Gevolg

Het gevolg is dat het lichaam probeert om de glucose via de nieren en urine uit te scheiden. Daardoor moet je vaker plassen. En doordat je veel plast krijg je dus meer dorst. 

Doordat je lichaam te weinig glucose (energie) naar de cellen kan transporteren krijgen de cellen geen aanvoer en dus geen energie. Het gevolg is, dat jij je vermoeid voelt of futloos voelt. Maar het kan ook zijn dat je wazig gaat zien. Daarnaast zet je lever de glucose ook om in vetcellen waardoor je aankomt in gewicht. 

Overgewicht kan er voor zorgen dat je het ontstaan van diabetes type 2 versneld. Als je net de diagnose diabetes type 2 hebt gekregen van jouw huisarts dan is het mogelijk om met leefstijl en gedragsverandering ervoor te zorgen dat je afvalt.  Doordat je gewicht daalt, is de kans groter dat je bloedsuiker daalt. Soms zelfs zo laag dat je geen diabetes type 2 meer hebt. En dan  heb je geen medicatie meer nodig. 

 

Diëtist 

Wat kan ik voor jouw betekenen. Een behandeling bij diabetes type 2 kan jou helpen om bij gezond te eten. We bespreken een plan van aanpak. We stellen een doel. En we gaan hier samen mee aan de slag. Ik help jou gemotiveerd te blijven. Dus aan jou de keuze!

 

Huisarts

De huisarts stelt de diagnose diabetes. Vervolgens krijg je of vraag je naar een doorverwijzing voor een diëtist. Doordat je gelijk met een gezond voedingspatroon aan de slag gaat, kun je voorkomen dat er schade in je lichaam ontstaat. En hoe eerder je begint hoe groter de mogelijkheid er is om van je medicatie af te komen. 

 

Wat houdt een behandeling bij diabetes in?

De behandeling bij diabetes gaat voornamelijk over het innemen van koolhydraten. De voorkeur wordt gegeven aan een koolhydraat-beperkt of-arm dieet. Ik leg je tijdens het spreekuur uit waarom hiervoor wordt gekozen. En dat dit dus de snelste en efficiëntste manier is om diabetes aan te pakken.

Herken je je in de volgende opsomming. Dan is het verstandig om een afspraak met mij in te plannen. 

 

Zelf je bloedsuiker verlagen. 

Je kunt alvast beginnen de door:

  • Te stoppen met roken (ik kan je hier ook bij helpen)
  • Een dagboek bij te houden van wat je eet, zodat je inzicht krijgt in wat je eet. 
  • Probeer voldoende te  bewegen. Dit betekent minimaal een half uur per dag actief te zijn (wandelen, fietsen, joggen, tuinieren etc.)  
  • Leren omgaan met spanningen en stress

 

Heb je nog vragen of wil je een afspraak met mij maken. Neem dan vrijblijvend contact met mij.

Lees ook de voedingsblog

Vermoeidheid door vitaminetekort

Vermoeidheid door vitaminetekort

Vermoeidheid door vitaminetekort Vermoeidheid kan ontstaan door vitaminetekort Hoe kun je vermoeid worden door vitamine tekort?Vitamines zijn voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten

Lees verder »
avocado hart

De gezondheidsvoordelen van avocado olie

De gezondheidsvoordelen van avocado olie wetenschap-gezondheid-avocado-olie Botanisch Botanisch gezien is avocado een vrucht en valt hij dus onder de fruitsoorten. Toch rekenen we avocado tot de groenten, omdat we hem vaak

Lees verder »
PCOS en gezonde voeding

PCOS en gezonde voeding

PCOS en gezonde voeding Vraag je diëtist naar PCOS en gezonde voeding. Polycysteus ovariumsyndroom is een aandoening die hormonale onevenwichtigheden en problemen met het metabolisme

Lees verder »
Welkom bij diëtistenpraktijk Noord

Feiten over cholesterol

Feiten over cholesterol, voeding & wetenschap In dit artikel ga ik dieper in op de feiten over cholesterol. Wat zegt de wetenschap hierover. En welke

Lees verder »